Yağ yiyerek yağ yakılır mı?
- Diyetisyen Emir Macuncu
- 5 Oca 2023
- 2 dakikada okunur
Hepimiz kilo vermek istiyorsak yağı diyetimizden çıkarmamız gerektiğine inanırız. Sonuçta, yağ kilo alımına katkıda bulunur, değil mi? Peki, buna inanıyorsanız, o zaman size vücudunuzun hayatta kalmak için yağa ihtiyacı olduğunu söyleyelim. Ve eğer yağ kaybetmek istiyorsanız, o zaman daha fazla yağ yemelisiniz.
Tabii ki de abur cuburlardan bahsetmiyoruz sağlıklı yağlarda bahsediyoruz. Bu fikir size biraz ters gelmiş olabilir ama sağlıklı yağların vücudunuza birçok yararı vardır.

Peki yağlar bizin için neden bu kadar önemli?
Bunun için 4 ana neden sayabiliriz.
Yağ bir enerji kaynağıdır: Karbonhidrat alımınızı sınırlayıp yağ alımınızı artırdığınızda, vücudunuz enerji azaltan yağ birikintileri için yağ yakma ve kilonuzu azaltma yeteneğini geri kazanır.
Yağ, tok hissetmenize yardımcı olur: Yağın gramı dokuz kaloriye sahipken, karbonhidratların gramı dört kalori içerir. Yani, yağın sağladığı tokluğu hissetmek için iki kat daha fazla karbonhidrat yemelisiniz. Tok hissetmek, daha az atıştırmak anlamına gelir, bu da hedeflerinize ulaşma yolunda ilerlemenize yardımcı olabilir.
Yağ, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur: Diyet yağı, kana glikoz salınımını yavaşlatır, bu da kan şekerinizin ani yükselişini veya düşmesini önlemeye yardımcı olur - ek bir şeker isteğini azaltma bonusu ile!
Yağ lezzet taşır : Daha lezzetli yiyecekler daha tatmin edicidir, bu da atıştırmayı ve aşırı yemeyi engellemeye yardımcı olabilir. Yüksek yağlı bir diyetle yaşamak düpedüz lezzetlidir!
Bunlara ek olarak Yağları yediğinizde, kan şekeri seviyesindeki ani yükselmeleri de azaltırsınız.

Bahsettiğimiz diyet yağlarının birçok yararı olsa da burada bütün yağlardan bahsetmiyoruz.
Tüketmeniz gereken yağlar şunlardır;
· Tekli doymamış yağlar ; zeytinyağında, kanola yağında, cevizde ve diğer pek çok kuruyemişte ve ayrıca avokadoda bulunur. Genellikle oda sıcaklığında sıvıdır.
· Çoklu doymamış yağlar ; hem oda sıcaklığında hem de buzdolabında her zaman sıvıdır. Çoğunlukla sebzelerden, tohumlardan, bazı kabuklu yemişlerden ve yağlı balıklardan elde edilen yağlarda bulunurlar.
· Esansiyel yağ asitleri ; vücudunuzun kendi başına üretemediği iki diyet yağ bileşiği ailesidir. Hem omega-3 hem de omega-6 sağlığınız ve esenliğiniz için gerekli.
· Omega-3'ler genellikle kabuklu deniz hayvanlarının ve soğuk su balıklarının yağında bulunur.
· Omega-6'lar öncelikle tohum ve tahılların yanı sıra tavuk etinde bulunur.
· Doymuş yağ asitleri ; Çok fazla olmasa da dikkatli bir şekilde tüketilebilir. Oda sıcaklığında katı kalma eğilimindedir. Tereyağı, ve hurma ve hindistancevizi yağları, doymuş yağlar açısından nispeten zengindir .
· Trans yağlar genellikle zaten kaçınmanız gereken yiyeceklerde bulunur: kızarmış yiyecekler, unlu mamuller, krakerler, şekerlemeler, atıştırmalık yiyecekler, kremalar ve sebze katı yağları.