top of page

Enerji İçecekleri Ruhunu Kanatlandırıyor Peki Ya Bedenini ?

  • Yazarın fotoğrafı: Diyetisyen Emir Macuncu
    Diyetisyen Emir Macuncu
  • 8 Oca 2023
  • 2 dakikada okunur

Kafein, enerji içeceklerinin en yaygın bileşeni olup, orta düzeyde uyarıcı etki gösterir ve genellikle, enerji, uyanıklık ve konsantre olma yeteneğinde artışa neden olur. Ancak, enerji içeceklerinin potansiyel olumsuz etkileri de vardır. Bu etkiler, kardiyovasküler,nörolojik ve psikolojik etkiler, gastrointestinal ve metabolik etkiler, diş ve diş eti sağlığıyla ilgili etkiler ve fiziksel performans ile ilgili etkiler olabilir. Bu nedenle, enerji içeceklerinin tüketiminin sınırlandırılması önerilir.

Enerji içeceklerinin tüketimi, özellikle ergenler ve genç yetişkinler arasında son yirmi yılda önemli ölçüde artmaktadır. Bu ürünlerin fiziksel performansı iyileştirmek için enerji artışı sağladığı iddiasıyla pazarlanmaktadır.

piyasadaki markaların çoğu glikoz içerirken, diğer markalar yapay olarak tatlandırılmış içecekler sunar. Yaygın olarak kullanılan bileşenler, taurin, B vitamini, guarana,ginseng, acai, maltodekstrin, inositol, karnitin, kreatin, glukuronolakton ve ginkgo biloba'dır.

Kafein, tüketim miktarına bağlı olarak, merkezi sinir sisteminde orta düzeyde uyarıcı etki gösterir. Genellikle 40 mg düzeylerinde ruhsal durumu düzeltmekte, enerji, uyanıklık ve konsantre olma yeteneğinde artışa neden olmaktadır.


Enerji İçeceklerinin Olumsuz Yan Etkileri

Kardiyovasküler etki

Birçok çalışma, enerji içeceği tüketiminden sonra kalp atış hızında ve arteriyel kan basıncında artış olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, enerji içeceğinin kafein içeriğinin ergojenik etkilerine bağlanmıştır.

Nörolojik ve Psikolojik Etkiler

Genellikle 200 mg'a eşit veya daha yüksek dozlarda kafein zehirlenmesi semptomları gelişir. Semptomlar kaygı, uykusuzluk, gastrointestinal rahatsızlık, kas seğirmesi, huzursuzluk ve tükenmezlik yan etkilerini içerir.


Gastrointestinal ve metabolik etkiler

Enerji içecekleri genellikle büyük miktarlarda şeker içerir. Şeker içeriği esas olarak sükroz, glikoz veya yüksek fruktozlu mısır şurubu şeklindedir. Bu nedenle, yüksek enerji içeceği alımı obezite ve tip 2 diyabet riskini artırabilir. Akut kafein alımı , bazı çalışmalarda belgelenen enerji içeceği tüketiminden sonra kan şekeri seviyelerindeki artışı açıklayabilen insülin duyarlılığını azaltır

Böbrek Etkileri

Enerji içeceklerindeki kafeinin böbrekler tarafından fazla miktarda idrar oluşturulmasında artış gösterdiği görülmüştür. Bu nedenle, sıcak bir ortamda uzun süreli egzersiz sırasında dehidrasyon potansiyeli nedeniyle enerji içeceklerinden kaçınılmalıdır. Çalışmalar, uzun süreli egzersiz sırasında %1,5 düzeyindeki dehidrasyonun vücut ısısında, kalp atış hızında ve algılanan efor hızında artışa neden olabileceğini bildirmiştir.

Diş etkileri

İsveç'te yapılan bir araştırma, enerji içecekleri ile diş aşınması arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösterdi.

Comments


bottom of page